HUSET I BRUERVEIEN

HUSET I BRUERVEIEN

onsdag 30. oktober 2013

Byggeherrens sukk

Byggeherren, ja det er visstnok min mann og meg det. Det er oss det som skal bygge hus. Det er vi som skal ha oversikten og kontrollen. Meningen er altså, at det er vi som skal kunne dette. Ansvarlig søker, prosjekterende, utførende osv osv. Tek 10 har ikke bare blitt dyrt. Det har gitt oss som husbyggere større utfordringer synes nå jeg. Det har jo nesten blitt farlig å bygge hus i dag. Mister du kontrollen, eller har du ikke innsikt og oversikt, mister du fort tusenlappene også. Alt koster. Alt ekstra koster fort ekstra mer. Og koster det ikke penger, og du ikke oppdager det, blir du sittende igjen med noe du kanskje ikke ønsker, hvis du har krav til hvordan du vil ha det.

Nå sto vi der i går kveld igjen, slettes ikke måneskinnstur, tvert i mot. Det var kaldt og frustrerende. Vi snublet oss frem i steinmassene som plutselig var blitt 40 cm lavere... med tegning og målbånd i henda og lommelykt på hue. Vi fant plutselig ut tidligere på dagen på nok en befaring, at vi ikke hadde nok fall til vann og avløp slik vi ønsker. Vi lå på minstekravet til fall og skjer det noe uforutsett rundt rørene da, en liten knekk eller...., så har vi ingen ting å gå på. Dagen før trodde vi egentlig at alt endelig var i skjønneste orden. Men kotehøyden var også feil på steinfyllingen. Småplukk tenker kanskje du? Eller så burde vi kanskje ha hatt både kotehøyder på rørinnstikk, tomtehøyde osv? Vi trodde vi hadde det. Og at det vi hadde var rett. Men der tok vi grådig feil.

Og hva skjer da? Joda, løsningen er enten mindre grunnmur eller endringsmelding til kommunen, og det kaoset det medfører. Vi endte på det siste. Tekniske tegninger måtte gjøres om igjen i Sverige, ansvarlig søker måtte kontaktes og hokus pokus tre mann i farta med papirarbeid for stakkarslig 10 cm heving av tomta vår, slik at vi får nok fall til vann og avløp. Kommunen er harde i sine ord. NULL tillatelse muntlig på å heve et hus 10 cm slik at vi får fall til vann og avløp. Ingen som blir berørt, fordi vi ligger alene i ei dump.... Selv om huset er på en etasje og er mange meter innenfor mønehøyden. Selv om vann og avløpsledninger ble endret etter at vi sendte inn våre papirer. Og selv om kommunens tall ikke stemmer overens med kart og terreng. Sånt sier kommunen at vi må ta hensyn til i vår prosjektering. Og jeg forstår jo de også. De skal jo ta slike avgjørelsen hver dag. Og det er sikkert mange fryktelige gode grunner til både det ene og det andre.

Men hva gjør du når kart og terreng ikke stemmer heller og har et avvik på halv meter?  Og det får du ikke vite før du prater med en som kan dette på telefonen. Hvordan skal vi finne det ut som byggherre. Vi stoler jo på at kommunens tall er riktig. Og prosjekterende stoler også på at kommunens tall er rett. Eller gjør vi det? Spiller egentlig ingen rolle. Det er vi som står med utfordringen til slutt, det er vi som må løse situasjonen der og da og det er vi som ender opp med at det blir vårt ansvar til slutt også.

Vi må faktisk sjekke at noen har sjekket tall, tegninger osv. og få bekreftelse på at det er rett det som skal være rett.

Og så lurer du kanskje på hvorfor vi ikke byttet høyde på mur i stedet fra 60 cm til 40 cm. Kort fortalt, fall til vann og avløp må også være innen for muren. Lærer jo noe nytt hver dag har jeg funnet ut. For var det noe jeg lærte i denne prosessen så var det at minstekrav til fall på avløp er et bestemt tall !!! Og fordi huset vår er 17.8 meter langt og har bad i begge ender, trenger vi altså 60 cm med mur for å få nok fall til avløp inne i huset også. Vi har jo ikke akkurat lyst til å begynne å skjære i isolasjonen. Dessuten skal det også være plass til både isolasjon, rør, vannboren gulvvarme og betong. Og skal du isolere utenfor kan du heller ikke ha lav mur. Da kommer panelet på veggen for lavt. Og hva skjer da? Slik kan jeg fortsette. Men det nytter ikke. Jeg tar det med meg og lærer.

I kveld skal det være klart for mur. Men mur har blitt utsatt inntil videre. Vi bretter opp armene og fortsetter. Vi har jo nesten ikke begynt. Men jeg må bort en tur i ettermiddag for å se.....

Konklusjon : Sukk, vi har fikset det og får en regning i posten....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar